Death metal voor een World Cup overwinning

Downhill specialist Dominik Paris aan het woord

Dominik Paris is een van de beste skiërs ter wereld. Deze Italiaanse racer heeft al zes World Cup races gewonnen, inclusief de legendarische en klassieke Streif in Kitzbühel, Oostenrijk, en de Streif in Bormio, Italië. ‘Ik word gedreven door mijn liefde voor de sport’, aldus de vriendelijke atleet uit Zuid-Tirol. ‘Er is niks beter dan skiën...en ik geef alles wat ik heb’. Motivatie is, uiteraard, sterk gelinkt aan resultaten. Als het enthousiasme begint af te nemen, bijvoorbeeld na een vermoeiende stretch sessie, vertrouwt Dominik op de kracht van de elektrische gitaar en dan in het bijzonder stevige death metal. Thuis, zittend op de bank, brengt de muziek hem tot rust. Tegelijkertijd inspireert de muziek hem. ‘Het laadt me op’, zegt hij, ‘Voor de volgende start en de volgende succesvolle race’. Benieuwd naar het sportieve leven van Dominik Paris? Lees dan snel verder.

Dominik Paris begint zijn dag met...koffie. In de zomer hangt hij elke ochtend twee uur aan de gewichten. De lunch wordt gevolgd door nog een intensieve, lange training. Het is de beste manier om een fysieke basis voor de winter op te bouwen. ‘In de zomer creëer je zelfvertrouwen in je lichaam’, legt Dominik uit. ‘Mentale kracht komt met de eerste race’.

Een racedag begint altijd met een stevig ontbijt. Na het checken van de piste begint Dominik met de warming up. Een topvorm is op een racedag onmisbaar. Op sommige dagen gaat alles perfect...en op andere dagen niet. Wat belangrijk is, is dat je hoofd op het beslissende moment bij de best mogelijke performance kan.

Alles moet perfect gaan
Zelfs voor professionele atleten is de start van een race speciaal, helemaal als je aan het begin staat van een technisch veeleisend downhill parcours, zoals Beaver Creek in Colorado, Lauberhorn in Zwisterland of Kitzbühel in Oostenrijk. ‘Als het goed met je gaat, is het gevoel van veiligheid hoog. Maar na een aantal minder succesvolle races kun je je onzeker voelen. Dit kan ook gebeuren als je bang bent’.

Met een snelheid die kan oplopen tot 140 kilometer per uur, is de druk op het lichaam en de geest van een skiër enorm en bereiken adrenaline levels hun limiet. ‘Er is geen ruimte voor normaal denken. Je reageert alleen en vertrouwt op je instinct’, aldus Dominik. ‘Alles moet goed gaan. Elke fout kan het einde van je carrière betekenen’.

We leggen Dominik een aantal vragen voor.

Wat betekent veiligheid voor jou?
‘Persoonlijk wil ik mijn bescherming voelen en mezelf compleet veilig voelen. Mijn helm, mijn protectors en mijn ski goggle zorgen voor dit belangrijke gevoel. Alleen dan kan ik tot mijn grens, en eroverheen, gaan’.

Wat is het belangrijkste van je materiaal?
‘Onze ski’s zijn, natuurlijk, onmisbaar voor ons succes. Maar, het meeste belangrijke deel van mijn materiaal is mijn helm. De helm beschermt mijn hoofd! En, niet alleen bij een val. Iedereen die al eens in een afdaling met 140 kilometer per uur met zijn/haar helm tegen een poort is gekomen, weet precies waar ik het over heb’.

Is gezichtsvermogen echt zo belangrijk?
‘Er zijn altijd subtiele veranderingen in de ondergrond en sneeuwcondities. Een goede goggle, met de juiste lens, verhoogt je veiligheid. Het helpt je om de visuele aanwijzingen op een piste perfect te lezen en kan een verschil betekenen tussen het wel of niet bereiken van de top van een podium’, aldus Dominik.

Wij kijken ernaar uit om Dominik nog vaak in actie te zien!