Wie zomer zegt, zegt zonnebril

Maar waar moet je nu op letten bij het kopen van een zonnebril?

Juist bij felle zon is het dragen van een goede zonnebril heel belangrijk. Een zonnebril moet je ogen niet alleen tegen verblinding beschermen, hij moet ook een goede UV-bescherming bieden. De (onzichtbare) UV-straling van de zon kan namelijk schadelijk zijn voor je ogen en leiden tot permanente oogklachten. Helaas wordt deze schade pas merkbaar op latere leeftijd. Om dat te voorkomen, kun je het beste kiezen voor een zonnebril met 100% UV-bescherming (UVA, UVB én UVC).

Beken kleur!
Ook de kleur van de glazen is belangrijk. Grijze, bruine of donkergroene glazen zorgen voor een optimaal contrast. Ze veranderen de kleurwaarneming niet en zijn vooral handig voor mensen met gevoelige ogen. Dan heb je ook nog specifieke tinten, zoals geel en oranje. Geeltinten verminderen de waas van het blauwe licht van de zon, waardoor ze het zicht verscherpen. Ze zorgen dus wel voor een beter contrast, maar houden fel zonlicht niet tegen.

Zie je alles liever door een roze bril? Bedenk dat deze kleur minder goed beschermt tegen felle zonnestralen. Roze is wel een goede keus als je veel aan watersport doet, aangezien het een goed contrast biedt tegen een blauwe of groene achtergrond.

Minder schitteringen, optimaal zicht!
Zit je veel op de weg of ga je in de zomer het water op? Denk dan eens aan polariserende lenzen. Deze filteren en neutraliseren hinderlijke schitteringen van de zon en zorgen voor een rustig en contrastrijk beeld. Kies bijvoorbeeld voor de “lgl 31 pola” in de kleur havanna van het Duitse merk uvex. De polariserende lenzen zetten storende schitteringen om in aangenaam licht én beschermen 100% tegen schadelijke UVA, UVB en UVC straling. En, niet geheel onbelangrijk, met deze bril kom je stijlvol voor de dag!

Groot, klein, rond of juist vierkant?
Wist je dat de vorm van je gezicht invloed heeft op welke zonnebril je het beste staat? Heb je een vierkanter gezicht, dan past een zonnebril met zachte, ronde lijnen goed bij je. Is jouw gezicht juist wat ronder? Ga dan voor een smallere bril die het gezicht optisch langer maakt. Probeer verschillende stijlen en vormen, om erachter te komen welke zonnebril je het mooist staat. Kies daarnaast ook voor een zonnebril die groot genoeg is om je ogen te beschermen tegen zowel directe als indirecte straling (stralen die je ogen via de boven-, onder- of zijkant bereiken).

Wist je trouwens dat 'uv-ex' staat voor 'ultraviolet excluded'?